logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


„Marea Adunare” a romanilor din Ucraina PDF Imprimare Email 4036 Afişări
Joi, 19 August 2010 07:42

La sfarsitul acestei luni va avea loc la Cernauti o intalnire extrem de importanta pentru romanii din Ucraina. Mai exact, aici se vor intalni liderii tuturor asociatiilor romanesti, in cadrul Consiliului Comunitatii Romanesti din Ucraina.

Sfarsitul lunii august va fi unul plin pentru reprezentantii comunitatilor romanesti din Ucraina. Asta pentru ca in 27 si 28 vor fi doua manifestari la Cernauti, respectiv la Patrautii de Jos (unde se vor sarbatori 420 de ani de la atestarea documentara a localitatii, cu actiuni specifice pentru pastrarea culturii si traditiilor romanesti). In ceea ce priveste evenimentul din 27 august de la Cernauti, trebuie stiut ca acesta este unul extrem de important pentru toate comunitatile de romani din Ucraina. „Intalnirea de la Cernauti este importanta pentru ca va avea loc sedinta Consiliului Comunitatii Romanesti din Ucraina. Toate asociatiile romanesti din Ucraina au cate un reprezentant in acest Consiliu. Asta inseamna ca in aceasta structura sunt reprezentanti toti romanii din Ucraina. In momentul de fata sunt 27 de asociatii, ai caror lideri sunt si membri in acest Consiliu”, ne-a spus Ion Botos, presedintele Uniunii Regionale a Romanilor din Transcarpatia „Dacia". 
Tot in 27 august, la Cernauti, are loc si o sedinta a Senatului comunitatii romanesti, insa aceasta intalnire nu este atat de importanta precum cea a Consiliului, daca tinem cont ca se organizeaza mai des. 
Insa trebuie stiut ca aceasta intalnire a Consiliului este a doua, de la data infiintarii. „Intalnirea Consiliului este cu atat mai importanta pentru romanii din Ucraina cu cat aceasta e a doua intalnire a Consiliului. De la fondare si pana acum nu a mai avut loc o intalnire cu toti reprezentantii asociatiilor romanesti. Practic, aceasta intalnire va fi si o pregatire pentru Congres. Acum se va lua o hotarare si in ce priveste data organizarii Congresului Romanilor din Ucraina”, spune Botos. In Consiliu se dezbat principalele probleme ale comunitatii. Mai exact, este o structura cu o importanta majora, care poate lua o pozitie mult mai puternica in privinta problemelor romanilor, asta si pentru ca aici sunt liderii tuturor asociatiilor romanesti. 
Am mai aflat ca in Consiliului comunitatilor romanesti „vor fi abordate o serie de aspecte legate de viitoarele alegeri locale din luna octombrie din Ucraina. De asemenea, adera la Comunitate o asociatie din regiunea Cernauti. Este o asociatie de romani recent infiintata, care va fi primita in Uniune. Inca nu stiu foarte multe detalii despre noua asociatie fondata la Cernauti. La aceasta intalnire sunt invitati practic reprezentantii din toate zonele unde sunt comunitati de romani. Din Transcarpatia vom fi maxim 4 – 5 oameni, iar din Maramures, ca oaspete la aceasta manifestare, cred ca va fi Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”. De asemenea, se vor face si cateva schimbari in statut. Pentru ca, de exemplu, romanii din Crimeea nu au fost inclusi in aceasta organizatie in momentul infiintarii. Dar si ei sunt de fapt printre fondatorii acestei organizatii. Practic, ambele asociatii din Crimeea sunt printre membrii fondatori, asa ca trebuie facute modificari in statut”, spune Botos. 
Un aspect extrem de important este ca Ion Botos intentioneaza sa propuna spre dezbaterea Consiliului aspectele ce tin de integrarea in comunitatea romanilor a volohilor din zona Poroscovo (despre care Gazeta a scris in repetate randuri). „La aceasta intalnire a Consiliului voi veni cu o propunere in ceea ce-i priveste pe volohii din zona noastra. M-am gandit sa fie o structura de sine statatoare. Ne vom gandi la o formula sa fie in continuare alaturi de noi, dar sa aiba structura juridica proprie. Asta pentru ca administratia regionala la toate intalnirile de interes regional invita numai pe cei care au statut regional. Si ar fi bine ca si ei sa participe la aceste intalniri, sa fie cum se spune „mai intre oameni”, pentru ca este important sa cunoasca problemele si ce se discuta si sa-si poata spune si problemele lor. Iar noi dorim ca si ei sa fie inclusi in comunitatea romanilor ca asociatie de sine statatoare. Iar in felul acesta si administratia ii va privi altfel. Bineinteles ca vom pastra legatura si le vom sta alaturi, pentru ca ei inca nu au experienta in aceasta privinta. Dar este important sa aiba o structura proprie, recunoscuta juridic. In ceea ce priveste personalitatea juridica proprie, va fi mai greu cu ei deocamdata, dar vrem „sa-i luam cu noi”. Deocamdata cred ca se poate sa fie inregistrati juridic ca filiala a noastra. Inca nu e stabilita exact formula, dar trebuie sa facem ceva sa poata participa la manifestarile regionale si sa fie recunoscuti”, spune Botos. Pana acum, problema volohilor n-a mai fost abordata nici in Consiliu, nici in Senat, insa pentru ca si ei sunt romani nu se poate sa fie in continuare marginalizati. Asta cu atat mai mult cu cat in ultima perioada volohii au reusit sa-si identifice apartenenta la comunitatea romaneasca, astfel ca nu mai exista niciun dubiu ca sunt romani de la marginea Carpatilor Padurosi.

„Intalnirea de la Cernauti este importanta pentru ca va avea loc sedinta Consiliului Comunitatii Romanesti din Ucraina. Toate asociatiile romanesti din Ucraina au cate un reprezentant in acest Consiliu. Asta inseamna ca in aceasta structura sunt reprezentanti toti romanii din Ucraina". - Ion Botos

Mircea CRISAN

Sursa: Gazeta de Maramures


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact