logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Cum sa iti iei permis de munca in Marea Britanie cu ajutorul Ungariei PDF Imprimare Email 7435 Afişări
Duminică, 08 August 2010 13:02
Cetatenii romani de etnie maghiara vor putea profita, incepand cu 1 ianuarie 2011, de modificarea unor legi din Ungaria pentru a munci in tari precum Marea Britanie sau Germania. Pana in 2013, tari ca Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie aplica restrictii pentru muncitorii romani care ar dori sa lucreze in aceste tari. Restrictiile pot fi ocolite de etnicii maghiari din Romania care, din 2011, au posibilitatea de a obtine cetatenia maghiara si un pasaport. Spre deosebire de Romania, Ungaria nu are restrictii pentru forta de munca in aceste tari. Reprezentantii ai Ambasadei Ungariei in Romania au confirmat pentru HotNews.ro ca statul maghiar va oferi cetatenia si pasapoartele fara nici un fel de piedici sau conditionari. Estimarile neoficiale arata ca numarul celor care ar putea cere cetatenia si pasaportul maghiar ar ajunge la 500 000.
Mai multe publicatii din Marea Britanie au criticat afirmatiile lui Traian Basescu privindu-i pe romanii care aleg sa munceasca in strainatate "in loc sa vina in tara si sa stea in somaj".


"Remarcile presedintelui sunt de natura sa incurajeze migratia propriilor cetateni in tari precum Marea Britanie", scriu jurnalistii de la Dailymail, care arata, intr-o analiza, ca piata fortei de munca este ameninta de un val de muncitori. Mare parte dintre acestia vor ajunge dupa 2011 in Marea Britanie prin Ungaria. Temerile exprimate de jurnalistii britanici se bazeaza si pe faptul ca, dupa 1 ianuarie 2011, si maghiarii din Romania vor putea profita de noua legislatie maghiara in privinta acordarii cetateniei si vor putea obtine pasapoarte. Cu pasaportul maghiar, vor avea acces nelimitat la slujbe in tari precum Marea Britanie. In prezent, accesul cetatenilor romani la locuri de munca din Marea Britanie este restrictionat.

Pasul unu pentru a ajunge in UK: cetatenia maghiara

Parlamentul maghiar a aprobat in luna mai modificarile aduse legii de acordare a cetateniei. Prin aceste modificari, sunt inlesnite coditiile de obtinere a cetateniei maghiare pentru etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei. Autoritatile maghiare mai trebuie sa puna la punct normele de aplicare a modificarilor legislative. Data preconizata pentru acest pas este luna septembrie. Cetatenia maghiara ar urma sa fie acordata, in baza noilor prevederi, de la 1 ianuarie 2011. In reglementarile aprobate de parlamentul maghiar, inlesnirea obtinerii cetateniei de catre maghiarii din afara granitelor se numeste re-naturalizare.

Potrivit legii, maghiarii din Romania vor putea depune cereri pentru obtinerea cetateniei maghiare la sediile consulare sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Datele solicitantilor vor fi verificate de reprezentantii Guvernului maghiar. Solicitantii trebuie sa dovedeasca cunoasterea limbii maghiare si apartenenta la etnia maghiara. Nu se defineste modul in care se va dovedi apartenenta la etnia maghiara. Presa maghiara a vorbit chiar si de un test de istorie nationala. Pentru asta, in lege se prevede ca testarea cunostintelor limbii maghiare sa fie facuta de reprezentantii Guvernului maghiar din zona unde solicitantul locuieste.

De asemenea, se prevede ca solicitantul sa aiba minime cunostinte despre Constitutia Ungariei. Pentru maghiarii din Romania, cel mai probabil, acest lucru va fi facut la sediile consulare din Transilvania sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Toate solicitarile de re-naturalizare, care le vor include si pe cele ale maghiarilor din Romania, vor fi supuse spre aprobare presedintelui Ungariei. In prealabil, dosarele vor fi verificate de catre ministerul competent, cel mai probabil Ministerul Justitiei din Ungaria.
Juramant sau angajament de supunere. Solicitantii trebuie sa depuna un juramant solemn sau angajament de supunere fata de statul maghiar. In lege se  mentioneaza ca solicitantul poate opta intre juramant sau angajamentul de supunere. In lege nu se mentioneaza ca juramantul sau angajamentul sunt obligatorii, dar se arata ca solicitantul va obtine cetatenia numai dupa depunerea juramantului sau a angajamentului. Ceremonia de depunerea juramantului/angajamentului se va face in cadru solemn, in fata unui reprezentant al statului maghiar. Textul juramantului este: “Eu (numele solicitantului) jur solemn sa consider Ungaria drept tara mea. Voi fi un cetatean loial al Republicii Ungaria. Voi respecta Constitutia si legile tarii. Imi voi apara tara cu toate puterile si o voi servi cat mai bine”.
Solicitantii mai pot cere autoritatilor maghiare si schimbarea numelui. Solicitantii nu vor obtine direct cetatenia maghiara. Potrivit legii, solicitantii trebuie sa nu aiba cazier si nu fi fost condamnati de vreun tribunal din Ungaria. O alta prevedere spune ca solicitantul, prin cererea de re-naturalizare, nu trebuie sa violeze securitatea publica si nationala a statului maghiar. Acest aspect nu este explicat in textul legii.

Pasul doi: obtinerea pasaportului maghiar

Articol integral in HotNews.ro


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact