logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu Alina Ardelean si Peter Lengyel (Asoc. Valea Verde), reprezentantii Romaniei la un workshop in Slovenia PDF Imprimare Email 3422 Afişări
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 15 Mai 2010 09:55
Asociatia Valea Verde din Sighetu Marmatiei are o activitate intensa in ultima perioada, fiind prezenta tot mai mult in viata orasului nostru.  Cele doua volume "BEEP 2010" si "Maramures - Tara Biodiversitatii", expozitia “India - locul uimitoarei diversitati", precum si concursul I MISS VALEA VERDE care este in derulare si care se va finaliza in 29 mai 2010, sunt doar cateva din realizarile de pana acum ale asociatiei. Cel mai recent eveniment prin care Asociatia Valea Verde s-a remarcat este prezenta la un workshop din Slovenia, motiv pentru care am incercat sa aflu mai multe detalii de la Alina Ardelean si Peter Lengyel.

Dani Godja: De curand, Asociatia Valea Verde a reprezentat Romania la un workshop pe teme de ecologie din Slovenia. Ne puteti oferi mai multe detalii?

Peter Lengyel:
La 21-25 aprilie 2010 s-a desfasurat la Bled, Slovenia, workshopul avand titlul: Sustainable Development in Lake Areas: Empowering Local Initiatives and Civil Society. Este parte din Living Lakes, o initiativa a Global Nature Fund, Forum Synergies, impreuna cu Administratia Parcului National Triglav, finantata de Foundation de France.

Alina Ardelean:
Conferinta a avut loc la sediul central al Administratiei Parcului National Triglav, Bled. Obiectivul general a fost de a sprijini initiativele de dezvoltare durabila prin schimb de bune practici intre participantii la conferinta si punerea in aplicare a dezvoltarii durabile locale. Schimbul de bune practici conduce la consolidarea capacitatii actorilor din sectorul privat, a ONG-urilor si a comunitatilor locale de a schimba ceva in zonele identificate ca avand probleme de mediu.D.G. Ce tari au participat si ce si-a propus acest workshop?

Peter Lengyel: La intalnire au fost invitati reprezentanti din: Austria, Croatia, Estonia, Germania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Lituania, Macedonia, China, Polonia, Romania, Serbia, Slovenia si Turcia. Din aceasta lista reprezentanti din trei tari nu au reusit sa ajunga in Slovenia din cauza norului de cenusa a vulcanului islandez care a perturbat traficul aerian. La conferinta au participat oameni implicati la modul concret in gandirea modalitatilor de conservare a biodiversitatii, in proiecte de educatie ecologica, de ecoturism, cu experienta in managementul unor arii protejate sau a unor specii pe oarecare teritoriu... Daca ai ocazia sa discuti cu acesti oameni, este interesant sa vezi cum au procedat sau cum au solutionat problemele identificate. “Care sunt realizarile concrete si care sunt trendurile locale... degradare sau reconstructie? Care sunt motivele?”- acestea reprezinta o parte dintre intrebarile la care s-a cautat un raspuns.
 Bled (Slovenia) - Foto: Peter Lengyel
Dani Godja: Cum s-a desfasurat acest workshop?


Peter Lengyel: Discutiile variate, mai mult sau mai putin formale, au avut subiecte legate de sustenabilitatea societatii umane pe baza resurselor din ecosfera, aspecte economico-financiare actuale, situatii ale speciilor, fragmentarea habitatelor naturale, degradarea ecosistemelor la nivel local, regional sau global, modalitati de educatie ecologica si de implicare a oamenilor in luarea deciziilor vitale pentru stabilitatea viitorului nostru uman etc.


Alina Ardelean: Workshop-ul a fost compus din 3 parti:

In prima parte organizatorii gazda ne-au prezentat situatia din tara lor si noi oaspetii am pus intrebari si am fost dusi pe teren pentru a ne creea o imagine practica asupra situatiei locale si pentru a o raporta la experienta din tara noastra. 

In a doua parte a workshop-ului ni s-a propus sa contribuim cu exemple concrete si cu o prezentare mai ampla asupra organizatiei pe care o reprezentam si asupra activitatilor de mediu desfasurate in cadrul acesteia.

In ideea de a pune bazele unor proiecte comune s-a supus la vot ce teme ar prezenta interes pentru a fi discutate de catre cei prezenti la conferinta, astfel ca s-a facut un top 3 a temelor preferate dupa cum urmeaza: conservarea biodiversitatii, educatie ecologica si ecoturism/ turism rural. S-au creat trei grupuri de lucru care au dezbatut aceste teme, noi reprezentantii Romaniei si ai Asociatiei Valea Verde am nimerit in doua dintre aceste grupuri, conservarea biodiversitati si respectiv ecoturism/ turism rural.
In calitate de moderator in cadrul grupului meu de lucru avand ca tema de dezbatere ecoturism/ turism rural la care au participat reprezentanti din sase tari: Romania, Ungaria, Germania, Croatia, Serbia si Polonia, am sa va relatez rezultatele la care am ajuns:

1. Crearea unui grup de discutii pe e-mail pentru a facilita comunicarea si pentru a intretine relatia de colaborare cu contactele noi formate prin participarea la aceasta conferinta (si ca prima tema de lucru, realizarea unei analize SWOT a ecoturismului din tara noastra in ideea de a impartasii si celorlalti membrii ai grupului de discutii care sunt punctele forte si slabe, oportunitatile si riscurile cu care ne confruntam).

2. Organizarea de workshop-uri in cateva dintre aceste sase tari participante la grupul de lucru, in ideea de a merge acolo si de a completa experienta pe teren, de a observa modul cum fac altii ecoturism, pentru a prelua idei de activitati ecoturistice care pot fi adaptate si practicate si acasa, in tara.

3. Identificarea de probleme ecoturistice comune pe care le intampinam si elaborarea unui plan de actiune, ca prim pas in dezvoltarea unui proiect comun.

Ultima parte a conferintei s-a incheiat cu o sesiune dedicata politicilor: Cum pot politicile nationale si europene sa sustina actorii locali ca sa faca fata provocarii dezvoltarii durabile? Catre sfarsitul sesiunii moderatorii au cristalizat concluziile conferintei in scopul de a formula un feedback valoros pentru UE.Dani Godja: Cu ce s-a prezentat Asociatia Valea Verde, in calitate de singura reprezentanta a Romaniei la acest workshop, la aceasta intalnire din Slovenia?

Peter Lengyel: La aceasta intalnire au fost distribuite diferite publicatii realizate de Asociatia Valea Verde, printre care si BEEP 2010 – Best European Environmental Practices for Biodiversity Conservation, o lucrare care prezinta cele mai bune practici europene care duc la conservarea biodiversitatii. Volumul BEEP 2010 a fost considerat un model de succes pe baza caruia sa se realizeze o analiza a situatiei protectiei zonelor umede (rauri, lacuri, mlastini, delte, estuare, zone costiere), acest nou volum fiind pregatit pentru conferinta partilor conventiei Ramsar, conventia internationala care se ocupa de protejarea zonelor umede relevante ale planetei; conferinta partilor Ramsar va avea loc in Romania, in prima jumatate a anului 2012, la aceasta conferinta vor participa cateva mii de persoane care reprezinta structurile guvernamentale ale statelor de pe intreaga planeta, la fel si experti si reprezentanti ai sectorului neguvernamental


Dani Godja: Care e situatia Romaniei in comunitatea de conservare a biodiversitatii?

Peter Lengyel: Pe langa discutii si planuri, schimburi de opini, programul a inclus interesante ocazii pentru a vedea realitatile din teren din cadrul Parcului National Triglav si a vecinatatilor acestuia. A fost interesant de a vedea in teren atat realitatile biologice-ecologice cat si aspectele administrative ale ariilor protejate, modalitati de interrelationare cu comunitatile locale, nivelul de practicare a turismului, dezvoltarea infrastructurii, etc... experiente si studii de caz care doar la fata locului le poti observa si analiza… Consider ca Romania si acum este relativ rupta de comunitatea globala sau europeana de conservare a biodiversitatii, din motive variate, ceea ce duce atat la slaba cunoastere a situatiei globale sau europene de catre cei din Romania, cat si la relativ slaba cunoastere a situatiei din Romania in cadrul acestei comunitati internationale de conservare. Doar prin vizitarea ariilor protejate din diferitele tari si prin intelegerea realitatilor socio-economice si culturale locale care au condus la situatia actuala, putem sa intelegem cam unde ne situam noi, cei care traim in Romania, in privinta valorilor de biodiversitate din tara fata de restul Uniunii Europene spre exemplu, in privinta capacitatii de management, de cercetare, de educatie ecologica, de implicare a comunitatilor locale in vederea acceptabilitatii masurilor de conservare si a gasirii modalitatilor de compensare si de utilizare non-distructiva a resurselor naturale. Totodata, putem prevedea care este consecinta unor anumite transformari socio-economice.


Bled (Slovenia) - Foto: Peter LengyelDani Godja: Ne puteti descrie in cateva cuvinte locatia unde a avut loc workshop-ul?

Peter Lengyel: Alaturi de Parcul National Triglav in Slovenia mai exista si alte parcuri naturale si numeroase situri Natura 2000, care acopera peste 30% din suprafata tarii. In prezent in cadrul parcului exista 9 localitati si cca 2.000 de oameni. Administratia parcului doreste o buna convietuire cu localnicii si turistii si incearca sa nu-si faca simtita prezenta agresiv in viata acestora. Desi rangerii au o oarecare putere, ei incearca sa impace atat natura cat si interesele oamenilor. In parc nu am vazut nici un fel de exploatare silvica aparenta in peisaj, poate ca se mai taie cate un copac ici colo, dar foarte rar.
Extraordinar de frumoase si largi vai glaciare in forma de U, de o dimensiune incredibil de mare, lacuri glaciare cum este lacul Bohinj, care are peste 4 km lungime si 1 km latime, adancime de peste 40 m, si are doua vaporase cu care sunt plimbati turistii pe sub versantii abrupti care se ridica inconjurati de ceata, cascade spectaculoase si canioane. Incredibil cat de curat este totul, nu vezi nici o mizerie pe malul apelor, asa cum este si normal sa fie (dar la noi nu este!). Paduri mixte care nu sunt agresate de forestieri mai mult sau mai putin educati, intinse peisaje naturale sau seminaturale, cu pasuni subalpine si alpine, creste si pereti de o maiestuozitate fara margini.
Al doilea cel mai scurt rau din Slovenia iese din lacul Bohinj si dupa cativa zeci de metri se uneste cu un alt rau venin dintr-o vale invecinata.
Fericirea este oarecum naturala... Dar unde se mai intalneste ea? Imi zicea colega A. A. ca are frecvent senzatia ca nu este real, atat de frumos pare totul, ca si decupat din filme. Poate ca toata Lumea putea sa fie sau sa ramana asa, idilica si naturala, extraordinar de frumoasa! Dar „tavalugul civilizatiei” a transformat Planeta asta intr-o mare groapa de gunoi al consumerismului! Este oare prea tarziu? A murit oare Speranta? Sau Lumea va redeveni frumoasa, avand oameni fericiti, in echilibru cu locurile in care isi duc existenta?

 

Alina Ardelean: Desi Slovenia este una dintre cele mai mici tari din lume (aproape de 10 ori mai mica decat Romania), dispune de forme de relief concentrate si in acelasi timp de o varietate spectaculoasa, care antreneaza desfasurarea turismului la nivelul diversitatii naturale de care se bucura: aici muntele unde se poate schia, la intoarcerea privirii lacul primitor pentru plimbari cu vaporasul sau barca, in departare se vede o cascada, apoi dealul sta la dispozitia iubitorilor de catarat si ciclism, plimbare cu trasura intr-o dupa amiaza insorita, completata de o liniste si atmosfera imbatatoare. „Se poate trai foarte usor si bine aici...”, iti spui, „...intr-un loc atat de diferit de lumea din care vii”.

 

Bledul este una dintre cele mai importante statiuni turistice montane ale Sloveniei, situata la marginea parcului national Triglav, este destinatia finala a experientei noastre in aceasta tara de o bogatie naturala rara. Peisajul de basm, insula adapostind o bisericuta, Castelul Bled, fosta resedinta a episcopilor de Brixen, cocotat la 100 m inaltime se oglindeste  in  culoarea de smarald a lacului, fac din Bled un loc ideal pentru fotografiat, plimbare si relaxare.


Bled (Slovenia) - Foto: Peter Lengyel
Dani Godja: In final, ne spuneti o idee, un slogan care v-a ramas in memorie? Care sunt concluziile dupa workshop-ul din Slovenia?
 
Peter Lengyel: Suna interesant sloganul de pe materialele promotionale: “I feel sLOVEnia!”: care iti da senzatia ca mai exista cateva mici franturi de Paradis prin Europa, unde Omul si Natura sunt intr-un echilibru rezonabil. Mai exista locuri unde nu totul a fost ingropat de viu in gunoaie, unde nu totul a fost transformat in monocultura de catre inculti, unde nu exista de exemplu exploatari silvice la ras. Senzatia este de respect fata de cei care au putut crea / pastra asemenea atmosfera de coexistenta a Omului cu Natura... Nu este de mirare ca asemenea spectaculozitati peisagistice, naturale si culturale atrag in zona un numar mare de turisti...


Bled (Slovenia) - Foto: Peter Lengyel

Share
Ultima actualizare Duminică, 16 Mai 2010 16:14
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact