logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Cum impaci banii si iubirea? PDF Imprimare Email 2685 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 14 Mai 2010 08:12
Majoritatea certurilor dintr-o relatie au ca si tema principal banii. Acest lucru se intampla pentru ca pur si simplu, barbatii si femeile isi doresc lucruri diferite si pentru ca amandoi sa fie fericiti si multumiti trebuie sa-si satisfaca fiecare dintre ei, dorintele. Iata cateva franturi de replici specifice temei banilor:

“Tu fumezi ceea ce inseamna cate 10 lei pe zi, iar eu n-am voie sa-mi cumpar un rimel de la firma X care ma va tine cateva luni de zile?”

“Vine acea petrecere de la serviciu si trebuie sa-mi cumpar o rochie, doar nu vrei sa merg cu aceeasi de ani de zile?”

“Vreau o pereche de pantaloni noi, tu nu vezi ca genunchii imi sunt deja jerpeliti?”

“imi trebuie o camasa noua, nu pot sa o port pe aceeasi in fiecare zi”


Si pentru ca aceste discutii apar in mod frecvent, ce sa mai zicem de speranta ca intr-o zi, sotul isi va invita sotia la o cina romantica la fel ca si in filme, iti propunem cateva sugestii despre cum sa gestionezi mai bine banii, discutiile despre ei si cumparaturile.


1. Asezati-va la masa si discutati pur si simplu despre partea financiara. Multe cupluri evita sa faca acest lucru ceea ce va duce intr-un final la certuri pentru ca nu isi cunosc reciproc scopurile. In timp ce unul dintre parteneri vrea sa aiba totul acum, celalalt s-ar putea sa fie cel ce strange de “punga” pentru ca are obiective pe termen lung si se gandeste si la ziua de maine. A sta la masa, fata in fata si a discuta despre ce vreti sa faceti pe viitor si de ce anume aveti nevoie ati putea reusi asa cum se spune in popor “sa imapacti si capra si varza”. Intotdeauna se poate gasi o solutie de mijloc atata timp cat exista comunicare intre parteneri.
 
2. Analizati in mare care au fost sumele de bani care au intrat in bugetul familiei in ultimele 3 luni si care au fost cheltuielile. Incercati sa stabiliti care sunt cheltuielile lunare si suma de bani de care ati avea absoluta nevoie pentru a le acoperi.
 
3. Ganditi-va ce anume vreti sa faceti pe viitor. Daca doriti sa va achizitionati o masina, sa platiti mai repede taxele la banca ori planificati aparitia unui copil. Prioritizati aceste actiuni in viata voastra. Ganditi-va ce vreti cu adevarat si cu ce costuri. Asa veti stii ce suma de bani va e necesara si puteti gasi solutii pentru obtinerea ei. Daca dorintele voastre sunt diferite incercati sa vedeti care sunt motivele si care ar putea fi mai repede satisfacute si cu cele mai mici costuri. E important sa dezbateti, sa propuneti argumente si contra-argumente, care sa nu fie elaborate doar pentru a-i face in ciuda partenerului, ci pur si simplu pentru ca consideri ca dorinta ta e mai plauzibila, iar beneficiile satisfacerii ei sunt mai mari pentru ambii parteneri.
 
4. Mentine emotiile si sentimentele cat se poate de indepartate atunci cand vorbiti de partea financiara. Fara sa vrei uneori jignesti, apelezi la plansete pentru a-i arata celuilalt cat esti de ranit si cat de mult suferi daca lucrurile nu ies asa cum vrei tu. Cand vine vorba de bani e bine sa fiti amandoi cat se poate de calmi, sa nu faceti apel la astfel de trucuri pentru ca ele vor actiona impotriva relatiei pe care o aveti. Nu utilizati comentarii negative, injuraturi la adresa celuilalt si acuze doar pentru ca nu va accepta parerea. Incearca de asemenea sa nu vorbesti intr-un mod incat celalalt sa aiba impresia ca este subiectul ironiilor tale, al criticilor si al propozitiilor cu subinteles. Incearca sa nu-ti ataci partenerul orice ar fi.
 
5. Creati impreuna un plan de actiune. Care sunt scopurile voastre, in cat timp va propuneti sa le atingeti, de ce anume aveti nevoie, care sunt economiile pe care le-ati putea face in urmatoarele luni si ce v-ati putea permite sa faceti din ele. Observati ce anume ati putea elimina din cheltuielile voastre: care sunt obiectele sau lucrurile la care ati putea sa renuntati a le mai cumpara o luna sau doua ori de unde le-ati putea achizitiona la un pret mai redus.
 
6. Decideti cine anume va tine banii in casa. Ideal ar fi sa aveti toata suma de bani care intra in casa, la comun. Asa veti putea sa scadeti cheltuielile comune. Cine va plati facturile ar fi bine sa aiba acces la bani. De asemenea, daca unul dintre voi este putin cam cheltuitor ar trebui sa il lase pe celalalt sa fie “banca” pentru a nu avea tendinta de a face “mici cheltuieli”. Orice s-ar achizitiona in casa ar trebui sa se discute cu celalalt partener pentru a vedea daca e bine si daca se poate permite aceasta cheltuiala in plus.
 
7. Aceste intalniri pe tema financiara ar putea sa se desfasoare in fiecare saptamana pentru a vedea cum s-a evoluat cu economisirea de bani si ce cheltuieli au avut loc. Daca vi se pare ca e prea mare bataie de cap, atunci puteti lasa intalnirile o data la 2 saptamani ori o data pe luna.
Pe langa toate cele de mai sus, nu uitati sa fiti onesti cu voi insiva si mai apoi si cu ceilalti. Numai asa va putea functiona o relatie avand ca si fundal echilibrul economic. Crezi ca e bine ca intr-o familie unul dintre parteneri sa fie mai strangator? Asteptam parerea si modelul tau de a imbina banii si iubirea in viata ta.


Daca ai intrebari sau alte sugestii pentru imbunatatirea calitatii articolelor, daca sunt si alte teme care te-ar putea interesa, astept sa-mi scrii pe Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza


Despre autor:


Psiholog sub supervizare, student-masternad in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Masteratul de Psihologie Clinica, Consiliere si Psihoterapie, precum si Masteratul de Psihologia Sanatatii, anul 1;

Editor online: www.suntparinte.ro

Share
Ultima actualizare Vineri, 14 Mai 2010 08:23
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact