CAS MARAMUREŞ DECONTEAZĂ Sume astronomice pentru tratamente în străinătate Imprimare 894 Afişări
Duminică, 03 Mai 2015 10:42
Numărul maramureşenilor care se tratează în străinătate este tot mai mare. În primele luni din an, aceştia au beneficiat de servicii medicale de peste cinci milioane de lei. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş arată că, de la începutul anului până în prezent, asiguraţii au beneficiat de tratamente în străinătate în valoare de aproximativ cinci milioane de lei.
 
 
„Noi avem dreptul să solicităm, pentru cetăţenii din străinătate care vin în România şi beneficiază de servicii medicale, pe baza cardului european de sănătate, în baza formularului E 125, costurile pentru îngrijirile medicale respective, dar, în acelaşi timp, avem obligaţia de a deconta serviciile medicale pentru asiguraţii noştri care se deplasează în Uniunea Europeană şi beneficiază acolo de servicii medicale. De la începutul anului, a crescut exponenţial numărul de solicitări pe formularul E 125, respectiv avem de plătit suma de 5.420.808,56 lei, de la începtulul anului”, a declarat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş.
 
Sume mari şi pentru asigurarea pensionarilor plecaţi peste hotare
În acelaşi timp, instituţia este obligată să suporte costurile cu asigurarea de sănătate pentru pensionarii care s-au mutat în străinătate. Astfel, se ajunge în situaţii în care pentru pensionari care în România sunt scutiţi de plata contribuţiei, în străinătate, costurile cu asigurarea lor medicală ajung la sute de euro.
 
„Pentru formularul E 127, cei cu sume forfetare şi care au ridicat formularul S1 de la noi, care trebuie să plătească lună de lună cotizaţia în străinătate, suma se ridică la 617.773 lei.
 
Este vorba de pensionarii care s-au stabilit în străinătate sau merg acolo să se trateze. La noi, marea majoritate este scutită prin efectul legii, pentru că are pensii sub 740 lei, fie se impozitează diferenţa de la 740 lei, o sumă modică, dar şi-au luat acest formular pentru a se stabili în străinătate sau pentru a se trata. Noi plătim lună de lună costul asigurării lor de sănătate, care poate varia de la 300 euro în sus”, a concluzionat Claudia Ganea.
 
 sursa:www.infomm.ro

Share